Excursies

Excursie Meinweg (Duitse deel): 17 mei 2014
De werkgroep Bosrijk zet zich in om een natuurlijk oud bos te realiseren in het grote bos tussen Nijmegen en Kleef. Dit bos wordt met een oude naam Ketelwald aangeduid. We nodigen u graag uit om op 1 mei een speciale boswandeling te komen meemaken waarin we u meenemen langs stukken bos die in aanmerking komen om echt oud bos te mogen worden.
We starten om 10 uur op het parkeerterrein van het restaurant 't Zwaantje, Groesbeekseweg 106 6585 KH Mook. De wandeling zal ongeveer 2,5 uur duren. De excursie is gratis hoewel een bijdrage op prijs wordt gesteld. Aanmelding is niet nodig, maar wordt wel op prijs gesteld: m.kamp@docentenacademie.ru.nl

Het Ketelwald is al eeuwen door de mens gebruikt. Vandaag de dag kent u het vooral om te genieten van de natuur, als wandelaar of fietser. Maar het bos heeft ook de functie om ons te voorzien van hout. Daarom zijn er veel snelgroeiende bomen aangeplant die oorspronkelijk hier niet voorkomen. Geregeld wordt er hout "geoogst", zoals u de afgelopen winter hebt kunnen zien in het Groesbeekse bos.

De laatste decennia vinden de eigenaren van het bos zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten het steeds belangrijker dat de natuur er zo goed mogelijk bij staat. Door speciaal beheer worden delen van het bos steeds natuurlijker. De plekken die het meest natuurlijk zijn krijgen ook de meeste bezoekers: kijk naar de drommen recreanten op een zomerse zondag bij de Sint Jansberg of de Duivelsberg. Daar staan bomen die meer dan honderd jaar oud zijn, sommige veel meer.

Wij als werkgroep Bosrijk willen graag dat er meer bos in het Ketelwald komt dat echt natuurlijk genoemd kan worden. Daar mogen dan inheemse bomen zoals eik en beuk honderden jaren doorgroeien. Ons ideaal is dat die plekken uiteindelijk met elkaar verbonden worden zodat er een netwerk van oud bos komt in het Ketelwald. Dan kunnen de planten en dieren die horen bij oud bos zich verplaatsen van het ene uiteinde van het Ketelwald naar het andere.

Tijdens de excursie laten we zien hoe de eerste stap in die richting gemaakt kan worden. We bespreken de geschiedenis en de stand van zaken van verschillende locaties, hoe de weg naar een oud natuurlijk bos zou kunnen gaan en welk beheer daarbij past.

Aanvang: 10.00 uur (tot circa 12.30 uur)

Locatie: start van excursie vanaf parkeerterrein bij Herberg Restaurant ´t Zwaantje, Groesbeekseweg 106 te Mook.